Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van vloerverwarming

Wanneer je een systeem voor vloerverwarming kiest, kan je kiezen tussen elektrisch of water vloerverwarming.

Wanneer je een systeem voor vloerverwarming kiest, kan je kiezen tussen elektrisch of water vloerverwarming. De hoeveelheid energie die nodig is om een heel huis te verwarmen met een elektrisch vloerverwarmingssysteem is niet rendabel, dus als je het hele huis wilt verwarmen, dan is een watersysteem (voor de vloerverwarming) de juiste keuze.

Bouw je aan een nieuw huis of renoveer je een ouder huis? Als het nieuwbouw is, is een hydronisch (water) systeem waarschijnlijk de beste keuze. Je kunt hydronische systemen installeren in een bestaand huis, maar je zult de vloer eerst moeten openbreken, wat duur is en veel werk met zich meebrengt.

Laten we zeggen dat je hebt gekozen voor een watersysteem. Het eerste wat je moet weten is dat het op voorhand meer zal kosten dan een standaard verwarming. Een hydronische vloerverwarming met een boiler kost al snel tussen de 5000 en 12.000 euro. Het RFH systeem is echter efficiënter, tot 40 procent, en gaat langer mee. Eventueel kan je wat besparen in de kosten voor het aanleggen door de vloerverwarming zelf aan te leggen.

Een watersysteem biedt nog een voordeel: je kunt verschillende verwarmingsbronnen gebruiken om het water te verwarmen:

  • Elektrische boiler
  • Gasgestookte boiler
  • Zonneboiler

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming (RFH) maakt gebruik van warmtegeleidende kunststof matten met spoelen die door elektriciteit worden verwarmd. Wat zijn deze verwarmingsspiralen? Het zijn geen verwarmde elementen zoals je die vindt in een kachel of op een elektrisch fornuis. Het zijn eigenlijk weerstandsdraden, meestal koper of nichroom, gewikkeld in een waterbestendig polymeer. Nichrome is een legering van nikkel en chroom met een hoge elektrische weerstand – ideaal om warmte te produceren. Deze draden worden zigzaggend door een mat gewikkeld en dan bedraad voor elektriciteit. Denk aan een grote, opgerolde elektrische deken zonder de stof en je krijgt een idee.

Omdat een elektrisch systeem meestal wordt gebruikt voor een enkele kamer, wordt het geregeld met een simpele druk op een schakelaar of automatisch door een thermostaat. Omdat elektrische RFH verwarmingsspiralen worden geïnstalleerd tussen de ondervloer en de vloerbedekking zelf, is de opwarmtijd kort. Het duurt meestal ongeveer 30 minuten tot een uur om jouw vloer en kamer te verwarmen. Stel de thermostaat in om de verwarming een uur voordat u uit bed stapt aan te zetten, en warme, gezellige badkamertegels zullen klaar zijn om jouw blote voeten te begroeten.