Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van porselein

Wat zijn de eigenschappen van porselein?

Materiaal

Tegenwoordig worden de meeste serviezen van porselein of een op porselein gelijkend materiaal gemaakt. Vroeger werden de meeste serviezen van aardewerk gemaakt, omdat het voordeliger was en makkelijker te maken was. Porselein heeft een aantal duidelijke voordelen vergeleken met ‘gewoon’ aardewerk. Allereerst is het harder dan aardewerk, waardoor je er minder snel een stukje van kan beschadigen. Porselein is daarnaast witter qua kleur dan aardewerk. Aardewerk is namelijk geler van kleur en heeft daardoor een wat landelijkere uitstraling. Porselein ziet er moderner en luxer uit.

Porselein is daarnaast niet poreus, wat het mogelijk maat het op een hogere temperatuur te bakken dan aardewerk. Als je er per ongeluk toch een stukje afbreekt (ook porselein kan stuk!) dan trekt het vocht er niet in.

Er zijn verschillende soorten porselein

Wist je dat de Chinezen de eersten waren die porselein maakten? Daarom wordt porselein vaak Bone China genoemd. Dit betekent niet per sé dat het in China wordt gemaakt! Aan dit soort porselein wordt beendermeel toegevoegd, waardoor het spierwit lijkt.

De vorm van het object bepaald of het modern of klassiek eruit ziet. Dunne varianten kunnen zelfs lichtdoorlatend zijn. Merken die deze soort porselein gebruiken zijn bijvoorbeeld Wedgwood, Villeroy & Boch, Clou & Classic en Alessi.

Een andere veel gebruikte soort is hard porselein. Dit is vaak grijs wit van kleur. Dat valt echter pas op als je het vergelijkt met een Bone China bord houdt. De bestandsdelen zijn over het algemeen hetzelfde echter ontbreekt het beendermeel.

Een nieuwe porselein soort is vitro porselein. Eén van de bestandsdelen is glasvezel. Het is warmer van kleur dan bone china porselein. Deze porselein soort kan ook bevroren worden (met eten in de vriezer).

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en dit is handig om te weten bij het kiezen van het juiste en mooiste servies. Voor meer informatie win je deze in bij Aronson.

Bronnen:
http://aronson.nl/ & https://www.saskia-brent.nl/tips/kunst-kopen-galerie/

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.