Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van lekkere recepten

Een lekker gerecht eten is ontzettend fijn en het liefst doe je het elke dag. Het is begrijpelijk dat je niet elke dag de lekkerste gerechten eet, maar je kunt wel je best doen om het zo lekker mogelijk te maken. Hoe krijg je echt lekkere recepten? In deze blog gaat het over kruiden en andere elementen die eten een heerlijke smaak geven.

Hoe krijg je een recept lekker?

Of je iets lekker vindt, is een kwestie van smaak. Wat jij wel erg lekker vindt, kan iemand anders niet zo lekker vinden. Wel hebben lekkere recepten verschillende eigenschappen die ervoor zorgen dat het ook echt lekker is.

 • Smaakvol
  Het belangrijkste kenmerk is smaak. De ingrediënten moeten goed bij elkaar passen en een gebalanceerde smaak bieden. Dit kan variëren van hartige kaas tot zoete limoncello tiramisu en van pittig tot mild. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort recept.
 • Verse ingrediënten
  Ingrediënten die vers zijn, dragen bij aan de smaak en kwaliteit van het recept. Het is erg lekker om ingrediënten te kiezen die seizoensgebonden zijn. Denk hierbij aan groentes en fruit. Maar ook aan vlees en vis. Een pasta met tonijn is het allerlekkerst met verse tonijn.
 • Variatie in textuur
  Een echt lekker gerecht heeft altijd verschillende texturen.
 • Hoe ziet het eruit?
  Wat niet minder belangrijk is, is de uitstraling. Als iets er mooi uitziet, proeft het vaak ook lekkerder.
 • De geur
  De geur is belangrijk in het belevingsproces. Als iets lekker ruikt, wekt het de eetlust op en is er extra beleving bij het eten van het recept.
 • Juiste kookwijze
  De juiste manier van koken zorgt ervoor dat het eten goed tot zijn recht komt.
 • De details
  Als je een lekker recept wil maken, moeten de details ook goed zijn. Zo moet je bijvoorbeeld voor veel smaak het vlees goed marineren, de saus juist kruiden en de smaken goed combineren.

Veel gebruikte kruiden

Kruiden zijn ook belangrijk in het creëren van een goede smaak. Een aantal kruiden worden extra vaak gebruikt. Als eerste basilicum. Dit is een kruid met veel aroma en wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken voor bijvoorbeeld pesto. Nog een kruid is tijm. Tijm heeft een aardse smaak en wordt veel gebruikt in combinatie met vlees, soep of stoofschotels. Ook afkomstig uit de Italiaanse keuken is oregano. Het heeft een kruidige, peperachtige smaak en wordt veel geserveerd met pizza’s, pasta’s en salades. Daarnaast rozemarijn en koriander. Rozemarijn heeft een pittige smaak en wordt gebruikt bij het kruiden van geroosterd vlees. Koriander heeft een unieke smaak die wat heeft van citrus. Peterselie en munt lijken wel wat op elkaar, maar proeven anders. Peterselie wordt gebruikt als garnering en is veelzijdig. Munt heeft juist een frisse smaak en wordt ook veel in drankjes gedaan. Ten slotte nog komijn en kaneel. Kaneel heeft een zoete, warme smaak en wordt veel gebruikt in zoete gerechten als taarten en ontbijtgerechten. Komijn heeft een aardse smaak die ook wel wordt gebruikt in combinatie met kaas.

Een goed gerecht heeft dus zeker diverse kruiden nodig om goed van smaak te zijn. Ga na welke kruiden je het beste kunt gebruiken en pas die toe in jouw recepten.