Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van leer

Leer is een natuurlijk product en wordt gemaakt van de huid van dieren. De huid van koeien en varkens wordt vaak gebruikt omdat het goedkoper is dan de huid van een hert, lam of kalf. Voor luxe producten wordt vaak de huid van koeien of slangen gebruikt, omdat dit exclusiever en dus duurder is.

Bewerking van leer

Het looien van leer wordt gedaan om de ontbinding van de dierenhuid te verhinderen en te stabiliseren voor later gebruikt. Wanneer je dit niet meteen doet, dan bederft de huid vrij snel. Je kunt dit voorkomen door het leer in een oplossing van zout, zoutzuur en water te leggen. Dit wordt ook wel pekelen genoemd. De dikte van het leer wordt vervolgens via een schuurmachine gecontroleerd op oneffenheden en deze worden weggeschuurd. Elk stuk leer is uniek door de schrammetjes, littekens en nuances in de kleur.

Leer onderhouden

Leer wordt gebruikt voor verschillende doeleinden en producten. Lederen schoenen, tassen, of lederen meubels zien we overal terug. Een geheel lederen pak voor op de motor wordt ook vaak gebruikt. Maar al dat leer heeft onderhoud nodig om soepel te blijven. Alvorens je je leer gelijk gaat bewerken met allerlei middeltjes, moet je wel weten met wat voor soort leer je te maken hebt. Lederen schoenen kun je poetsen met schoensmeer. Je kunt ook complete leer onderhoudssets kopen die je leer beschermt tegen vocht, transpiratie, vuil, zonlicht en tegelijkertijd je leer voedt en reinigt. Analine leer of een andere vochtgevoelige leersoort droogt sneller uit en moet je dus goed bijhouden. Wil je dus dat je spullen schoon en netjes blijven? Gebruik dan voor deze soort lederen een droge doek of plumeau. Vocht zorgt namelijk voor meer vlekken. Over de jaren heen wordt het steeds moeilijk om  je mooie bank schoon te houden door feestjes en plakkerige kinderhandjes. Wanneer het niet lukt om je bank schoon te houden, haal er dan een professional bij.