Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van LED verlichting

We worden er steeds opnieuw aan herinnerd dat LED lampen beter zijn, dat LED verlichting de toekomst heeft, en dat we niet meer kunnen leven zonder LEDs. Maar hoe werken deze energiezuinige lampjes eigenlijk? We bekijken op deze pagina de eigenschappen van LED verlichting, tot welke categorie ze behoren en welke onderlinge verschillen er zijn.

Hoe werkt LED verlichting?

LED is een afkorting van de Engelse term Light Emitting Diode. Een halfgeleider in de lamp produceert fotonen die licht afgeven. Door dit licht te bundelen en te reflecteren kun je een ruimte verlichten. Omdat de energie optimaal wordt gebruikt kan er met minder Watt toch een hogere opbrengst gerealiseerd worden. Een bijkomend voordeel is de beperkte warmteontwikkeling van deze lampen.

Opbouw van LEDs

Een LED lamp wordt opgebouwd uit een kleine chip die bestaat uit meerdere lagen halfgeleidend materiaal. Een lamp kan opgebouwd worden uit één of meerdere chips die worden gemonteerd op een materiaal dat warmte geleid. Dit is het koellichaam, dat in een lens wordt gebouwd. De buitenzijde is van kunststof, dus niet meer van breekbaar en potentieel gevaarlijk glas zoals dat met gloeilampen het geval is.

Solid State verlichting

LEDs vallen onder de Solid State (SSL) lampen waar ook OLEDs onder vallen. Dit soort verlichting werkt op basis van specifieke lichtbundels, terwijl gloeilampen en TL-buizen juist rondom licht en warmte produceren. Daarmee is Solid State verlichting veel zuiniger in gebruik. SSLs schijnen alleen in de gewenste richting en niet rondom. Dit is ook een voordeel van LEDs ter vervanging van TL-lampen, waarbij vaak een reflectielaag aan de achterzijde nodig is om het licht te richten.

High Powered en Low Powered LED lampen

Er zijn twee soorten LEDs; High Powered lampen die meer energie verbruiken, en Low Powered die minder energie verbruiken. In praktijk worden HP LED lampen gebruikt om ruimtes te verlichten, LP LED lampen worden gebruikt in de vorm van indicatielampjes zoals het rode lampje op een televisie of videocamera.

LED lampen lijken weliswaar vaak op de oude, vertrouwde peertjes, toch is de technologie in de lampen heel anders. Moderne LEDs zijn in staat een hoge lichtopbrengst te leveren met een minimum aan energie, wat ze geschikt maakt voor vele toepassingen. Kijk voor het grootste assortiment inbouwspots eens op https://www.ledinbouwspotsleds.nl.