Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van laserprinters

Laserprinters staan erom bekend dat ze grote aantallen papier in korte tijd printen. Hierdoor komen ze goed tot hun recht op een middelgroot tot groot kantoor. Naast de grote capaciteit en de hoge printsnelheid is een laserprinter ook onderhoudsarm. Ben jij op zoek naar een laserprinter? Maak je keuze op basis van de verschillende eigenschappen van laserprinters.

Multifunctionele laserprinters

Een belangrijke vraag tijdens het kiezen van een laserprinter is waar je de printer voor wilt gebruiken. Er zijn modellen die enkel kunnen printen, maar er bestaan ook all-in-one modellen met de mogelijkheid om te printen, kopiëren én scannen. Bedenk je of je deze extra functies echt nodig hebt, of dat puur tekstdocumenten afdrukken voldoende is.

Zwart-wit of kleur?

Een volgende printer eigenschap die invloed heeft op de modelkeuze is of je zwart-wit wilt printen of in kleur. Ga je voornamelijk teksten printen, dan is de vraag of je kleur wel nodig hebt. Als je veel kleurenafdrukken wilt maken, dan is een kleurenlaserprinter uiteraard de juiste optie.

Laserprinters werken niet met inktcartridges, maar met toners. Ondanks dat toners duurder zijn om aan te schaffen dan inktcartridges, zijn de printkosten per pagina lager. Dit komt door de hoge printcapaciteit van toners en doordat een toner gebruikmaakt van poeder. Het gebruik van poeder zorgt ervoor dat toners niet uitdrogen, hierdoor gaan ze langer mee dan inktcartridges.

Eigenschappen voor gebruiksgemak

Laserprinters hebben verschillende eigenschappen die het gebruiksgemak verhogen. Denk hierbij aan functies die sommige printers hebben, zoals ADF – automatische documentinvoer. Deze functie zorgt ervoor dat de printer tijdens het kopiëren, scannen of faxen meerdere vellen achter elkaar door de printer haalt. Hierdoor hoef je ze niet handmatig in te voeren, wat een hoop kostbare tijd scheelt.

Nog een handige eigenschap die de meeste laserprinters bezitten is duplex. Duplex is de benaming voor automatisch dubbelzijdig printen. Deze functie bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar ook een berg papier.

Uiteraard speelt het aantal pagina’s dat de printer per minuut afdrukt ook mee in het keuzeproces. Daarnaast verschilt de grootte van de papierlade en de papieruitvoer per laserprinter. Er zijn printers waarvoor je een extra papierlade los kunt aanschaffen. Door de papiercapaciteit te vergroten, wordt de laserprinter nog efficiënter.

Laserprinters met wifi

In de meeste gevallen is het gewenst dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van de laserprinter, zeker wanneer het apparaat op een kantoor staat. Door de laserprinter aan te sluiten op het wifi-netwerk kan iedereen via dit netwerk gebruikmaken van de printer en er opdrachten naar sturen. Andere veelvoorkomende draadloze opties zijn Wifi-Direct en Bluetooth. Uiteraard kun je de printer ook via Ethernet met de printer laten communiceren. Dit doe je door de printer via een netwerkkabel op de router aan te sluiten.

Heb je jouw laserprinter aangesloten aan het wifi-netwerk? Dan behoort mobiel printen ook tot de mogelijkheden. Download de app van de printer en verstuur printopdrachten vanaf je smartphone of tablet.

De belangrijkste eigenschappen van laserprinters

Een laserprinter aanschaffen doe je door stap voor stap de eigenschappen te bekijken. Je begint met globale keuzes, zoals de mogelijkheid tot printen in kleur en all-in-one opties. Vervolgens verdiep je je in de specifieke eigenschappen van de printer, waaronder bijvoorbeeld duplex en ADF. Houd alle eigenschappen die je graag in een printer terugziet in je achterhoofd tijdens het hele keuzeproces. Op deze manier zul je zeker een goede laserprinter uitkiezen.