Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van kurkuma

Kurkuma is een kruid waarover de medische wereld gefascineerd is.  Het heeft tal van eigenschappen die zo ieder weer een gunstig effect op de gezondheid hebben. Welke eigenschappen dat zijn ontdek je in dit artikel.

Wat is kurkuma?

Laten we eerst in het kort bespreken wat kurkuma is. Kurkuma is een kruid uit de familie van de gember. Net zoals gember groeit het onder de grond als een wortel.  Kurkuma wordt veel in de keuken gebruikt, met name in de Aziatische keuken. Het is een belangrijk onderdeel van het kerriekruidenmengsel en is verantwoordelijk voor de gele kleur van kerrie.

Het wordt in de Ayurveda al duizenden jaren gebruikt, daar weet men al die tijd al dat dit kruid bijzondere gezondheidseigenschappen heeft. De laatste jaren groeit vanuit de Westerse wereld de belangstelling voor dit Indiase kruid en wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan.

Eigenschap #1: anti-inflammatie werking

Veel van haar gezondheidsvoordelen heeft kurkuma te danken aan haar eigenschap van anti-inflammatie werking. Ieder mens heeft in zijn lichaam laaggradige ontstekingen. Dit zijn natuurlijke reacties op irritaties of beschadigingen. Indien deze onvoldoende onder controle gehouden kunnen worden door het lichaam dan gaan ze voor problemen met de gezondheid zorgen. Denk daarbij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en kanker.

Kurkuma heeft de eigenschap deze laaggradige ontstekingen te bestrijden. De werkzame stof curcumine is verantwoordelijk voor deze eigenschap. In kurkuma zit maar een paar procent curcumine. Om deze reden wordt kurkuma ook wel vaak als supplement gebruikt. In deze supplementen zit een veel hogere concentratie curcumine. Hier komt nog bij dat curcumine de eigenschap heeft om slecht opgenomen te worden door het lichaam. Deze opname kan aanzienlijk worden verbetert door stoffen aan het supplement toe te voegen die de opname bevorderen. Een natuurlijke stof die dit doet is bijvoorbeeld peperine (zwarte peper). Dit verbetert de opname van curcumine met 2000%.

Eigenschap #2: positief effect op neurotransmitters

Curcumine, de werkzame stof van kurkuma, heeft de eigenschap dat het een positief effect heeft op neurotransmitters in de hersenen. Met name op de aanmaak van dopamine en serotonine. Waarom is deze eigenschap zo belangrijk vraag je je misschien af? Deze neurotransmitters, of eigenlijk meer het gebrek aan deze neurotransmitters, spelen een rol bij depressies. Curcumine heeft dan ook de eigenschappen van een antidepressiva omdat het net zoals deze medicijnen zorgt voor een betere aanmaak van deze belangrijke neurotransmitters.

Dit betekend overigens niet dat iedere depressie te behandelen is met kurkuma. Een depressie laat je het beste behandelen door iemand die daarin gespecialiseerd is. Maar kurkuma kan in ieder geval een mooi onderdeel van het totale behandelplan zijn.

Eigenschap #3: antioxidant

Kurkuma heeft de eigenschap om als sterke antioxidant te werken. Maar dan ook als een extreem sterke antioxidant. Omdat kurkuma zo’n sterke antioxidant werking heeft staat dit bijzondere kruid volop in de belangstelling van de wetenschap die hopen dat kurkuma de sleutel is bij het behandelen van allerlei vervellende ziekten.

Antioxidanten zijn voor ons lichaam belangrijk. Ze zorgen ervoor dat schadelijke vrije radicalen worden geneutraliseerd en opgeruimd.

In het lichaam zitten allerlei vrije radicalen door de vervuilde lucht die we inademen bijvoorbeeld of door verontreiniging via ons voedsel. Bekende antioxidanten zijn vitamines zoals vitamine C en E.

Een eigenschap die kurkuma als antioxidant zo bijzonder maakt is het feit dat het de werking van de lichaamseigen antioxidanten versterkt. Kurkuma werkt daardoor op twee vlakken als antioxidant.

Eigenschap #4: ondersteunt de nieren

Een andere eigenschap van kurkuma is dat het de nieren bij hun functioneren ondersteunt. Dit is met name belangrijk voor mensen die diabetes type 2 hebben. Nieren zijn namelijk een essentiële schakel in het reguleren van de bloedglucose. Goed werkende nieren zullen beter instaat zijn om de bloedsuikers op wenselijke niveaus te behouden. Hoge bloedglucose bij mensen met diabetes zorgen op termijn op een hele reeks van aandoeningen en klachten waarvan sommige niet meer om te draaien zijn.

Eigenschap #5: vermindert oxidatieve stress

Curcumine heeft de eigenschap om oxidatieve stress te verminderen. Dit in combinatie met de eigenschap om inflammatie tegen te gaan maakt kurkuma zeer waardevol voor een mogelijke bestrijding van allerlei ziekten.

Zo hebben onderzoekers ontdekt dat bij de ziekte van Alzheimer inflammatie en oxidatieve stress factoren zijn die het risico op, deze vorm van dementie, verhogen.

Bij Alzheimer raakt men vergeetachtig en gaat het geheugen steeds verder achteruit. Voor de ziekte van Alzheimer bestaat nog geen geneesmiddel en wetenschappers weten nog niet hoe deze vervellende ziekte voorkomen kan worden.

Een aantal onderzoeken met kurkuma geven wat hoop op het verminderen van het risico op Alzheimer maar nog geen hoop op genezing.

Eigenschap #6: vermindert de pijn bij PDS

Veel mensen hebben last van een prikkelbare darm. Dit wordt vaak PDS genoemd wat staat voor Prikkelbare Darm Syndroom of IBS wat staat voor Irritable Bowel Syndrome. Van een arts zal je het ‘stempeltje’ PSD meekrijgen indien er voor buikklachten geen oorzaak gevonden kan worden. Er zal dus eerst uitgesloten moeten worden dat de klachten niet veroorzaakt worden door een ziekte of een aandoening.

Het ‘stempeltje’ PDS is eigenlijk goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat je niets ernstigs hebt en het slechte nieuws is dat het niet te genezen is. Bij PDS is er sprake van buikpijn, diarree of verstopping, winderigheid en buikkrampen. Pijn is voor veel mensen in ieder geval de rode draad hierin.

Bij onderzoeken is gebleken dat kurkuma de eigenschap heeft om buikpijn, bij mensen met PDS, te  verminderen. Dat is een mooie eigenschap voor ieder die PDS heeft.

Kijk hier als je meer eigenschappen en toepassingen van kurkuma wilt ontdekken.