Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van een VPN

Gezien het grote aantal VPN-diensten dat beschikbaar is, kan het een uitdaging zijn om te beslissen bij welke je je moet aanmelden. Hoewel de websites van VPN-aanbieders tot op zekere hoogte relevante informatie bieden over belangrijke functies (en inderdaad beperkingen), is soms meer cruciale info diep in de site verborgen.

Dus om te voorkomen dat je verblind wordt door de mooie website en verhalen van een VPN aanbieder, hebben we dit artikel samengesteld waarin de echt belangrijke kenmerken worden besproken die je in gedachten moet houden bij het kiezen van de juiste VPN-dienst.

1. Overvloedige server locaties

Een VPN verbergt de gegevens van een gebruiker door ze te versleutelen met een tunnel die wordt gecreëerd tussen het apparaat van de gebruiker en de webserver van de VPN. De gebruiker neemt dan het IP-adres van de webserver aan (in plaats van zijn echte IP-adres), en dit leidt tot een voordeel van een VPN, namelijk dat een gebruiker zich op een andere geografische locatie kan lijken dan waar hij zich in werkelijkheid bevindt.

Het belangrijke punt om hier in gedachten te houden is dat elke goede provider een gezonde spreiding van de dekking over een breed scala van landen zal hebben, waardoor je over het algemeen meer opties hebt. Bovendien geldt: hoe meer servers er op elke locatie beschikbaar zijn, hoe beter (omdat ze minder snel overbelast raken en u dus betere prestatieniveaus krijgt).

2. Mobiele apps

Elke VPN zal clientsoftware voor een Windows PC aanbieden. De echte waarde van een VPN zit hem echter in de mobiele ondersteuning, en in het veilig houden van jouw toestel als het toegang heeft tot openbare Wi-Fi als je op pad bent.

Let er daarom bij het kiezen van een VPN op dat deze de platformen ondersteunt voor de mobiele apparaten die je gebruikt. De meeste aanbieders hebben apps voor ten minste Android en iOS, maar controleer ook de instellingsinstructies op de ondersteuningspagina’s. De meeste professionele VPN aanbieders bieden handleidingen aan voor het handmatig instellen van Windows Phone, BlackBerry, ebook readers, Linux en vele andere platforms.

3. Geïntegreerde kill switch

Geen enkele VPN-service is 100% veilig, en ze kunnen vatbaar zijn voor IP-lekken, die jouw ware IP-adres onthullen wanneer je online bent. Dit kan vaker voorkomen wanneer de VPN-dienst overbelast raakt.

De oplossing is een VPN kill switch, die kan controleren of de VPN-verbinding faalt – wanneer de verbinding wegvalt, wordt jouw ware IP-adres onthuld, en in dit geval schakelt een kill switch de gegevensoverdracht uit.

4. Anonieme DNS servers

DNS (Domain Name System) resolutie is het proces van het invoeren van een webadres in een webbrowser, zoals www.google.com, wat daarna verandert in het IP-adres dat het wereldwijde web gebruikt om verkeer naar de gebruiker te leiden. De meeste gebruikers voeren de DNS-vertaling standaard uit via hun ISP, hoewel dit gemakkelijk kan worden gewijzigd.

Bij het gebruik van een VPN is het doel natuurlijk privacy, en daarom willen we dat de VPN zo is ingesteld dat hij ons ook beschermt bij het DNS-vertaalproces (gegevens weghouden van de mogelijk nieuwsgierige ogen van de ISP).

5. Geen logbeleid

VPN-diensten verschillen op hun loggingbeleid. Sommige VPN’s kunnen elementen van browse-activiteit maandenlang bewaren, bijvoorbeeld – mogelijk gegevens die aan de autoriteiten kunnen worden overhandigd, indien daarom wordt gevraagd. Bij voorkeur maak je gebruik van een dienst die belooft geen gevoelige data te delen met derden ter bescherming van je eigen privacy.