Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van een piano

Er zijn aardig wat mensen die thuis een piano hebben staan. Iedereen die het speelt vind het waarschijnlijk een geweldig instrument, het is echter wel zo dat bijna niemand weet hoe een piano precies werkt en hoe alles in elkaar zit. Zo weten veel mensen nog niet eens dat een piano een snaarinstrument is. Wij willen deze onbenulligheid de wereld uit helpen, daarom laten wij in dit artikel zien wat de eigenschappen van een piano nu precies zijn.

Toetsen

De toetsen zijn de onderdelen waar de piano om bekend staat, dit zijn namelijk die onderdelen die je indrukt om een klank te krijgen. Veel mensen weten niet dat deze toetsen vast zitten aan een snaar, als je dus op een toets drukt dan krijg je een klank of toon te horen omdat de snaar strak gaat staan. De toetsen zitten ingedeeld van laag naar hoog, dit wordt gedaan door lange en korte snaren. Zo ontstaan de verschillende toonhoogtes bij verschillende toetsen.

Snaren

Zoals dus al gezegd zorgen de snaren voor de toonhoogte. Deze snaren zitten helemaal binnen in de piano, deze kun je dus niet zien. Bij een piano werken de snaren horizontaal, in tegenstelling tot de vleugel, die snaren werken namelijk verticaal. De snaren worden aangeraakt door het hamertje aan de toetsen. De snaren gaan vervolgens trillen en dit zet een toon in gang, zo krijg je dus geluid uit het instrument.

Pedalen

De pedalen onder de piano zitten daar niet voor niks, deze zorgen er namelijk voor dat de snaren een net iets andere klank krijgen. In de moderne piano’s is een pedaal bedoeld voor geluidsdemping en de andere voor galm. Als je deze pedalen dus af en toe gebruikt kun je een ander geluid krijgen dan wanneer je de pedalen helemaal niet gebruikt.

Kwaliteit

Een piano van kwaliteit klinkt heel erg anders dan een piano van lage kwaliteit. Dit is logisch zou je zeggen, dat is het namelijk ook. De kwaliteit van de piano is dan ook een van de belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen. Een goede kwaliteit piano is gemaakt van veel beter hout, daarnaast zijn de snaren van deze piano ook van uitermate hoge kwaliteit. Bij een goedkope en lage kwaliteit piano is de kwaliteit van het hout stukken minder en zullen de snaren van veel slechter en minder stevig materiaal gemaakt zijn. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden bij het aanschaffen van jouw nieuwe muziekinstrument.

Bron: https://clavis.nl/