Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van een goede elektrische fiets

Een e-bike uitkiezen die bij je past valt nog niet mee. Het aanbod is namelijk enorm. Elke e-bike heeft zo zijn eigen plus- en minpunten, waardoor het kiezen van de beste elektrische fiets complex is. Gelukkig wordt de keuze al makkelijker als je weet waar je hem voor gaat gebruiken. De specificaties en de bijbehorende kaders van ‘goed’ zijn natuurlijk anders voor elektrische mountainbikes dan voor elektrische stadsfietsen. Ervan uitgaande dat je een e-bike wil gebruiken om boodschappen te doen en misschien wel binnen het woon werkverkeer, geven wij je een lijstje van eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische stadsfiets.

De accu inhoud

De meest kenmerkende eigenschap van een e-bike is de accu. Deze is geplaatst in de bagagedrager of geïntegreerd in het frame. Meestal zijn ze uitneembaar en dat heeft zo zijn voordelen. Het opladen van de accu is namelijk eenvoudiger als je hem uit de fiets kunt halen en in huis aan het stopcontact kunt leggen. Daarnaast is de inhoud van de accu belangrijk. Deze bepaalt namelijk hoe ver je kunt fietsen tussen laadbeurten. Ben je van plan om flinke afstanden te fietsen? Dan is het waardevol om te kiezen voor een e-bike die dit ondersteund. Als je van plan bent alleen korte afstanden te rijden, is een accu met een kleinere inhoud geschikt. De inhoud van de e-bike accu is vaak bepalend in de prijs.

De Motorplaatsing

Om je van trapondersteuning te voorzien heeft een e-bike naast een accu, de stroomleverancier, ook een motor. Deze twee elementen werken hiervoor samen. De plaatsing van de motor kan op verschillende plekken in de fiets. Zo zijn er e-bikes met een motor in het voorwiel, in het achterwiel of tussen de trappers in het midden. Om erachter te komen welk motortype je prettig vindt, is het handig om alle typen eens te proberen. Over het algemeen geldt dat plaatsing in het voorwiel voelt alsof je voortgetrokken wordt. Plaatsing in het achterwiel voelt alsof je voortgeduwd wordt. Een middenmotor geeft een natuurlijk gevoel, maar is vaak wat duurder dan de andere opties.

Naast de technische aspecten zijn er ontzettend veel frame soorten die onder het type elektrische stadsfiets geplaatst kunnen worden. Dit maakt dat ook op dat gebied ontzettend veel te kiezen valt. Toch is dit vaak makkelijker, omdat je hierbij alleen maar af hoeft te gaan op jouw persoonlijke smaak!